KOTISIVU
TUOTTEET
TARJOUKSET
KURSSIT
TAPAHTUMAT
NALLE KORJAAMO
HISTORIA
YHTEYS
IN ENGLISH
TEDDY BEAR FACTORY  -  HANDMADE IN FINLAND
TARINA

Teddy Bear Factory = nallekarhutehdas. Mistä moinen nimi!
Kaikki alkoi sattumalta - kuin suuri rakkaus!
TBF:n perustaja Kikka Tevajärvi etsiskeli stressaavan ja kiireisen työnsä vastapainoksi kivaa harrastusta. Marraskuussa 1991 Kikka poikkesi kaupungilla ollessaan Suomen Nukkeyhdistyksen järjestämille Nukkemarkkinoille Vanhalle Ylioppilastalolle. Siellä hän törmäsi lastenvaunuja työntävään rouva Stefanie Dannemann-Sandströmiin. Vaunujen päällä köllötteli ihastuttava harmaa kovaksi täytetty lasisilmäinen nallekarhu.

Kikka tiedusteli, mistä moisia näiltä markkinoilta voi ostaa? Sai vastaukseksi: ” Ei mistään!” Pitää itse tehdä, tule kurssille, jonka järjestän ensi kuussa.” Kikka ilmoittautui sen kummempia miettimättä. Kurssin käytyään - jolta työn vuoksi joutui pinnaamaan - hän teki nallekarhun loppuun omin päin. Siitähän tuli lopulta ihan harmaan hiiren näköinen. Tehtyään muutaman nallekarhun, Kikka ihastui tekemiseen niin, että tiedusteli mieheltään, josko jättäisi päätyönsä lentoyhtiössä ja alkaisi vain tekemään nallekarhuja! ” Vai nallekarhuja, kuka niitä ostaisi, kun kaupoista saa halvalla tuonti nalleja! Ei Suomessa käsityö kannata!” Mieheltä tuli liike-elämän viisaudet ja eri lainalaisuudet.

Kikalle vain jäi kytemään ajatus omasta nallekarhuyrityksestä. Hän alkoi valmistaa nalleja, suunnitella uusia nallemalleja, tekniikoita, opiskella lisää käsityökirjoista, tilasi maailmalta kirjoja, joissa oli tietoja, kuvia ja opastusta nallekarhujen maailmasta. Nalleja alkoi syntyä vauhdilla. Karvahatut, kasmirtakit tai vähänkin karvaiset vaatekappaleet muuttuivat karhuiksi. Englantilaisissa, saksalaisissa ja amerikkalaisissa kirjoissa kuvattua mohairia ei vain mistään Suomessa saanut. Saatuaan selville maailmalla olevat tehtaat, jotka tätä kallisarvoista mohairia valmistavat, hän päätti 1993 tilata sitä suoraan tehtaalta. Sieltä tuli tyly vastaus: ”Toimitamme vain lelutehtaille ja agentuuriliikkeille! Ja minimitoimitus olisi 30 m per laatu ja väri!”

Viikonpäivät mietittyään ja laskeskeltuaan, Kikka marssi patentti- ja rekisterihallitukseen; rekisteröi osakeyhtiönsä alatoimialan markkinanimeksi Teddy Bear Factoryn. Samana päivänä hän laittoi tilauksen mohairista tilaajana tämä uusi nallenteko fabriikki; Teddy Bear Factory Suomesta. Johan alkoi mohairkarvapaaleja tulla olohuoneen täydeltä! Autotallista Helsingissä sisustettiin studio ja työpaja. Tämä kaikki tapahtui oman kiireisen päätyön ohella. Juttu alkoi kulkemaan oikeaoppisesta wanhanajan nallenteosta Suomessa. Käsityöalan oppilaitokset alkoivat kiinnostua ja Kikkaa pyydettiin pitämään nallekursseja. Niitä siunaantui tiuhaan tahtiin ympäri Suomea.

Samalla meni kaupaksi nallemohairia. Muiden nallenteossa tarvittavien tarvikkeiden (silmät, nivelet, äänirasiat yms.) saannissa esiintyi ikäviä katkoksia aika ajoin. Siksi Teddy Bear Factoryn piti alkaa itse hankkia maailmalta myös muita nallenteossa tarvittavia tarvikkeita ja välineitä. Kaikkiin näihin TBF sai yksinmyynti-oikeuden Suomessa. Mohairin yksinmyyntioikeus on tällä hetkellä laajentunut myös muihin maihin. Autotalli jäi auttamattomasti pieneksi. Yritys on laajentunut niin, että sillä on oma pieni kiinteistö eli ”fabriikki ja kurssikeskus” idyllisessä kunnassa Padasjoella Hämeessä Lahdesta n. 50 km pohjoiseen Jyväskylän suuntaan. www.padasjoki.fi

Nallenteko on jäänyt ja muuttunut nallenteon opetukseksi. Nallentekijöitä Suomessa on jo nyt tuhansia. Teddy Bear Factoryn kurssin käyneet käsityönopettajat ovat jatkaneet opetusta oppilaitoksissa ja työväen- ja kansalaisopistoissa. TBF antaa veloituksetta kaavat ja ohjeet käyttöön. Monet opettajat ovat itse suunnitelleet oman nallemallinsa. Näin nallenteko on levinnyt Suomeen. Wanhanajan Nalleja tehdään Suomessa jo ainakin tuhansia ellei kymmeniätuhansia kappaleita vuosittain.

Teddy Bear Factoryn missiona olisikin saada kaikki Suomen koulut tekemään käsityötunneilla nallekarhu! Näin koulun kässätunneista jäisi varmaan mitä miellyttävin koulumuisto.

Vuoden 2012 alusta Kikka on lopettanut kurssien pidon.

Eri työväen- ja kansalaiopistojen kursseista ympäri Suomea voit tiedustella tästä.